Bezoek koffiebranderij Bell Caffè


In de zomer van 2011 hebben wij een bezoek gebracht aan de koffiebranderij Bell Caffè op het Italiaanse eiland Sicilië. Het is altijd een feest om weer in Italië te zijn en zeker op het eiland Sicilië. De bevolking is hier altijd hartelijk en dat maak je tegenwoordig toch niet zo vaak meer mee. Voor ons verblijf hebben wij gekozen voor een Agriturismo, ofwel een verblijf bij de boer. En dat is ons goed bevallen. Wat een verblijf bij een Agriturismo speciaal maakt is het contact met de eigenaar en het personeel. Dat maakt het persoonlijker. Op deze manier maak je echt kennis met de bewoners van Sicilië. Als u ook van plan bent naar Italië te gaan, dan adviseren wij u een Agriturismo te kiezen waar de boer nog zijn eigen producten verbouwd. Dan mag je (veelal) genieten van hun eigen verbouwde groenten.

Genoeg reclame gemaakt voor deze vorm van verblijf in Italië. Waar wij uiteindelijk voor naar Sicilië zijn gekomen is natuurlijk de koffiebranderij. Stiekem is dat natuurlijk niet helemaal waar. Bij de branderij hebben wij een afspraak gemaakt met de heer Belluardo. Hij is verantwoordelijk voor de in- en verkoop van koffie. Wij zijn stipt op tijd aanwezig bij de branderij. Dit is heel ongebruikelijk voor Italiaanse begrippen. Maar omdat hij in een eerder gesprek aangaf het heel druk te hebben, besloten wij maar op de afgesproken tijd aanwezig te zijn. We worden hartelijk ontvangen bij de ingang. Hoewel hij niet veel tijd heeft, geeft hij een rondleiding door zijn bedrijf en neemt hij ons ook nog mee naar zijn favorieten bar in Modica. En wij maar denken dat hij maar heel even de tijd voor ons had.

Bell Caffè is gevestigd in de barokke stad Modica. Ben je in de buurt sla dan deze stad zeker niet over. Al was het maar om een espresso te drinken van Bell Caffè en dan het liefs bij Café Martin. De eigenaar Martin maakt heel veel verschillende koffievarianten van de melange Moka Crema.

Ondertussen in de branderij laat de heer Belluardo ons zien en weten dat zij naast het maken van topmelanges het milieu niet uit het oog verliezen. Zo heeft de branderij voor het opwekken van elektriciteit zonnepanelen op het dak geplaatst en wordt verpakkingsmateriaal hergebruikt.

Het productieproces van het roosteren van groene koffiebonen is deels geautomatiseerd. Het beeld van vroeger waar een branderij nog veel met de hand te werk ging is in vele brandrijen niet meer aanwezig. Om te voldoen aan de vraag en het garanderen van de kwaliteit is het roosteren van de koffie op de traditionele manier niet altijd mogelijk. Alleen hele kleine branderijen in Italië werken nog op deze wijze.

We sluiten de dag af in een ruimte waar presentaties worden gehouden en waar je verschillende soorten melanges van Bell Caffè kunt proeven. Dat doen wij dan ook. Helemaal super om een espresso te drinken op de plek waar het eindproduct vandaan komt.

Als wij terug kijken op het bezoek aan de branderij in Modica, dan blijft ons het volgende bij. De heer Belluardo is zeer hartelijk en neemt ruim, zeg maar zeer ruim, de tijd om ons te ontvangen en geeft tevens een stukje Sicilië aan ons mee door kennis te laten maken met typische Siciliaanse lekkernijen. Wij komen graag weer eens terug. Al was het maar om te genieten van het Siciliaanse leven.

Caffè Mio
2011

Koffie op kantoor Koffie op opentoernooi
Koffie op kantoor
Koffie op opentoernooi