Bezoek koffiebranderij Marcafè


Caffe Mio heeft de filosofie om pas koffie in het assortiment op te nemen als we weten waar de koffie vandaan komt. Op de website van Marcafè vinden we informatie over het bedrijf en hun producten. Toch willen wij graag meer weten over deze koffieroosterij. En dan zit er natuurlijk maar een ding op en dat is om af te reizen naar Italië. Dat is natuurlijk nooit een straf, want dan weten we meteen weer waarom we Italiaanse koffie zijn gaan importeren. De informatie die wij meenemen van koffieroosterij Marcafè is voor ons erg waardevol. Die informatie delen wij graag met onze vaste en nieuwe klanten. Daarnaast krijgen we meer een gevoel bij het bedrijf.

Om naar Giulianova te komen hebben wij het vliegtuig gepakt naar Rome. Op het vliegveld zijn wij opgehaald door een vertegenwoordiger van Marcafè om vervolgens een 2,5 uur durende reis per auto af te leggen naar de andere kant van Italië. Om de andere kant van Italië te bereiken moesten we wel het ruige landschap van de Abruzzi trotseren. De weg naar de andere kustlijn bestond uit veel tunnels en bruggen. Een tunnel had zelfs een lengte van bijna 11 kilometer. Gelukkig rijden de Italianen erg hard, dus was je er binnen een mum van tijd doorheen. Onderweg hebben we ongeveer 6 tunnels gehad. Eenmaal aangekomen in Giulianova worden wij eerst naar een modern hotel gebracht, waarna wij vervolgens opgehaald worden door Emilio Marcozzi. Hij brengt ons naar het bedrijf dat net iets buiten Giulianova ligt. Emilio Marcozzie leidt ons met trots door “zijn” koffieroosterij. Deze roosterij is vier jaar geleden opgericht en is nu een moderne en efficiënte roosterij die snel kan inspelen op de vraag van de klant zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Voorheen hadden zij hun vestiging in Teramo. Wat ons erg opvalt is dat alles heel clean is. De koffieroosterij is erg overzichtelijk.

Alle productiestappen om te komen tot het eindproduct vinden heel zorgvuldig plaats. Alle ongeroosterde koffiebonen komen gewassen binnen en de plantages worden door Marcafè zelf geselecteerd zonder tussenkomst van een importeur. Als de koffiebonen in de roosterij aankomen worden die grondig geïnspecteerd. Omdat ze zelfstandig importeren moeten zij de kwaliteit zelf bewaken. Als de koffiebonen zijn goedgekeurd en geschikt zijn voor het roosteren worden ze nogmaals gewassen met water. Deze methode is erg duur omdat het veel tijd, materiaal en water kost. Vervolgens worden de bonen gedroogd in een machine waarna de bonen klaar zijn om geroosterd te worden. Het roosteren vindt plaats in een grote ketel waar door middel van hete lucht de koffiebonen langzaam worden geroosterd. Per type koffieboon wordt de temperatuur en de tijdsduur bepaald. Dit houdt in dat elk type boon apart wordt geroosterd. Iedere boon heeft zijn eigen kwaliteit. Dit houdt in dat je iedere boon apart moet roosteren. De temperatuur ligt rond de 136 graden. Maar voordat de bonen worden geroosterd vindt een selectie plaats op afmeting en kleur. Na het roosteren worden de bonen afgekoeld. Pas daarna is het klaar om gemengd te worden met verschillende soorten koffiebonen. Daarna kan het worden verpakt in zakken, en is het klaar voor de klant. Je kan aan Emilio zien dat hij erg trots is op het product. Want hij vertelt met grote passie over het bedrijf, de werknemers en de kwaliteit van de machines die zij in de roosterij hebben staan. Hij benadrukt dat Marcafè alleen gaat voor de beste kwaliteit, de beste machines, de beste koffiebonen en hij benadrukt dat zij koffie zonder enige toevoeging produceren. Op jaarbasis wordt er ruim 9 ton aan koffiebonen geroosterd.

Wij sluiten ons bezoek af in zijn kantoor waar wij een aantal samples meekrijgen van de koffie die wij gaan importeren voor de Nederlandse markt. Wij zijn overtuigd dat deze koffie een hele goede aanvulling is op ons huidig assortiment. Wij hebben uiteindelijk gekozen om de melange “Opera Prima” en “Diamante” van de bar line toe te voegen aan ons assortiment. De “Opera Prima” is erg zacht van smaak en de “Diamante” is daarin tegen weer voor de straffe koffiedrinker onder ons! Ons verblijf in Giulianova was helaas erg kort. Toch hebben wij in een korte tijd een goede indruk gekregen van deze stad. Wij hebben onder meer de oude stad (Giulianova Alta), het centrum en de kustlijn bezocht. Giulianova heeft een rijke keuken. In de keuken kom je veel gerechten uit de zee tegen. Maar ook vleesgerechten ontbreken niet op de menukaart. Tijdens het avondeten hebben wij ook kennis kunnen maken met de lokale wijnen uit Abruzzo van de Montepulciano, Trebbiano en Pecorino druiven. Dat heeft ons zeer aangenaam verrast! De gerechten in combinatie met de wijnen waren meesterlijk.

Om het bezoek af te sluiten hebben wij een caffe van Marcafè gedronken in een plaatselijk cafe. Wij zijn weer een ervaring en beleving rijker na het bezoek aan de koffieroosterij Marcafè en de stad. Wij komen graag weer terug, al was het maar om dan te kunnen genieten van het zomerse weer! Hebben jullie net als ons ook al zin gekregen om een caffe te drinken?

Caffè Mio
November 2014

Koffie op opentoernooi E.S.E Servings (koffie pads)
Koffie op opentoernooi
E.S.E Servings (koffie pads)