Espressobeurs in Triëst


Van 28 tot 30 oktober 2010 vond de espressobeurs plaats in Triëst, de bakermat van de Italiaanse koffiecultuur.
Als importeer van Italiaanse koffie een uitgelezen gelegenheid om inspiratie op te doen en onze koffie te vergelijken met andere branderijen en te kijken naar nieuwe ontwikkelingen.

Donderdag 28 oktober zijn we vroeg vertrokken naar vliegveld Weeze in Duitsland voor een directe vlucht naar Triëst. De reis begon helaas met een uur vertraging. Eenmaal aangekomen op het vliegveld, zo’n 3 uur later, moesten we wachten op de bus die ons naar Triëst zou brengen. Hoewel de afstand van het vliegveld naar Triëst maar zo’n 35 kilometer is, nam de busreis toch zo’n 1,5 uur in beslag. Dit was een mooie gelegenheid om de omgeving te verkennen en te kijken wat voor koffie ze in de cafés serveren. Het was niet echt verrassend dat we onderweg veel cafés tegenkwamen waar ze Illy serveren. Dit is natuurlijk omdat Illy uit Triëst komt. Veel leuker is het om andere onbekende merken/branderijen zoals Mokarabia of Caffè Crema tegen te komen.

Eenmaal aangekomen bij het station van Triëst zijn we te voet naar onze Bed & Breakfast gegaan, dat op een leuke locatie midden in de oude stad ligt. Het was inmiddels al 3 uur in de middag, en we hadden die dag dus nog maar 3 uur voordat de beurs die dag dicht ging. We hebben die dag alleen de mogelijkheid gehad om alvast wat indrukken op de beurs op te doen. Dat was ook wel nodig omdat er genoeg te zien valt.

De beurs bestaat uit drie afzonderlijke hallen, waarvan er twee uit twee verdiepingen bestaan. Je vindt er alles wat met koffie te maken heeft, van ongebrande koffie (groene boon), espressomachines tot verpakkingsmaterialen. Ook worden er tijdens de beurs barista-wedstrijden gehouden. Op de beurs komen we tot onze grote vreugde veel onbekende Italiaanse branderijen tegen. Natuurlijk komen we ook de stand van Illy tegen, maar zij hebben besloten hun koffie met machines in een kleine stand te presteren op een niet al te representatieve locatie.

De volgende dag worden we lekker uitgerust wakker in de B&B. De zon schijnt en we zijn vol energie en inspiratie om naar de beurs te gaan. Eerst lekker bij een bakker nabij de B&B een heerlijke cappuccino gedronken met een zoete croissant voor nog geen 3 euro (tja, we blijven Nederlanders!). Na ons lekkere ontbijt zijn wij lopend naar de beurs gegaan. Het is belangrijk om naast de beurs ook in de stad inspiratie op te doen en op te gaan in het leven van een Triëstenaar.

Op vrijdag hebben we op de beurs verschillende branderijen bezocht om hun espresso’s te proeven. Hoewel we al samenwerken met twee lekkere branderijen is het nooit verkeerd andere espresso’s te proeven. De Zuidelijke espresso’ s staan er bekend om dat de bonen donker worden gebrand en temperamentvol, sterk en pittig van smaak zijn. Op de beurs hebben we de mogelijkheid branderijen uit de regio te proeven van onder andere Bazzara Caffè en Goppion. Maar ook andere branderijen uit andere delen van Italië van onder andere Café Noir uit Sicilië en Mokambo Caffè uit de regio Abruzzo.

Op de beurs blijkt nog maar eens duidelijk dat de verschillen tussen de branderijen erg klein zijn. Het komt neer op details of de koffie een body heeft, een mooie crema-laag en verschillende smaaktonen bezit die je lekker vindt of juist niet (over smaak valt niet te twisten). Om goed te kunnen proeven moeten we vooraf water drinken. Aan het einde van de dag stonden we helemaal strak van de espresso’s.

Italië staat naast koffie ook bekend om zijn lekkere eetcultuur en daar hebben we natuurlijk ook volop van genoten. In Triëst zijn genoeg goede eetgelegenheden te vinden. Leuk is om te zoeken naar kleine restaurants. Wij hebben een leuk restaurant gevonden in een steeg wat eigenlijk meer weg had van een café, waar achterin maar vijf tafeltjes stonden. Je hebt er geen kaart, de ober vertelt ons het menu van de dag. We hebben er heerlijk gegeten. Goedkoop was het niet, maar wel een heerlijke ervaring. Voor dolci hebben we meerdere malen Gelato Marco bezocht. Heerlijk ijs.

Hoewel Triëst niet de eerste de beste stad is waar je aan zou denken als je een reis boekt naar Italië, toch zijn onze ervaringen erg positief. De Triëstenaars zijn erg vriendelijk en behulpzaam en het uitgaansleven is ons ook erg goed bevallen. Tijdens het nachtleven hebben we kennis gemaakt met een lekker aperitiefje, Spritz Aperol genaamd en wat in het uitgaansleven door veel Italianen wordt gedronken (niet alleen in deze plaats). De ingrediënten van deze drank bestaat uit witte wijn, soda water en Aperol. De drank wordt geserveerd met een schijfje sinaasappel in het glas en ijsklontjes.

Wat we natuurlijk ook op elke hoek van de straten tegenkomen zijn koffietenten. Het is moeilijk een café te vinden waar een slecht kopje koffie wordt geserveerd. Ook liepen we tegen een leuke tent aan genaamd Creme Caffè, wat een soort fastfoodtent in de koffiebranche kan worden genoemd, maar dan wel van goede kwaliteit. Bij de kassa eerst je bestelling doorgeven en afrekenen. Als we bij de bar plaatsnemen zien we na het afgeven van ons bonnetje aan de serveerster dat achter de bar een lopende band aanwezig is om op een snelle en efficiënte wijze alle vuile kopjes naar de spoelkeuken af te voeren. En achter twee grote espressomachines zien we een man staan die alle verschillende soorten koffie’s klaar maakt.

Een groot pluspunt van Triëst is de gezelligheid. Eigenlijk speelt alles zich buiten af, hoe koud het dan buiten ook is. Voor het uitgaan zullen we ook zeker teruggaan naar Triëst! Ook willen we jullie niet onthouden dat duidelijk te zien is dat Triëst een handelsstad is en dat is zeker terug te zien in mooie rijkelijk versierde historische gebouwen. Het plein mag zeker niet worden overgeslagen. Op het plein, het Piazza dell’Unità d’Italia, is een beroemd café “Caffè degli Specchi” gevestigd waar heerlijke koffievariaties van Hausbrandt worden geserveerd.

We zijn natuurlijk vooral naar Triëst gekomen voor de koffie. Niet alles wat wij geproefd hebben is ons bevallen. Zo waren er ook branderijen aanwezig met niet erg lekkere koffie, of beter gezegd koffie die niet lekker in balans is. Hoewel de focus meer lag op koffie hebben we ook naar verpakkingsmaterialen, espressomachines, koffiemolens en koffiebranders gekeken. Je ziet dat de Italianen hun espressomachines een modern uiterlijk geven met hier en daar wat technische snufjes. Maar over het algemeen is de machine intern nog wel die oude vertrouwde machine.

Opvallend aan de beurs is dat er bijna geen buitenlandse koffiebranderijen aanwezig zijn. De buitenlandse bedrijven die wel hun stand op de beurs hadden waren voornamelijk koffieproducenten uit onder andere Indonesië en Colombia.
Helaas komt aan alles een einde en dus ook aan onze trip naar Triëst. Zaterdagavond zaten we weer in het vliegtuig richting Duitsland. Dit jaar staat er in oktober weer een andere espressobeurs gepland en wel in de Italiaanse modestad Milaan. Wij hebben deze beurs alvast in onze agenda gezet.

Wat blijft hangen na het bezoek aan de beurs en aan de stad Triëst is dat de Italianen gepassioneerd met hun vak bezig zijn en dat het verschil tussen de verschillende branderijen erg klein zijn. Tijdens de beurs is wel naar voren gekomen dat er maar een paar branderijen zijn die hele goede koffiemelanges op de markt brengen. Dit gezegd te hebben moeten we niet vergeten dat op de beurs maar een klein gedeelte van koffiebranderijen uit Italië vertegenwoordigd is. Dus in Italië zijn er vast en zeker nog mooie pareltjes van branderijen te vinden die nog niet ontdekt zijn. Tevens valt op dat Italianen vasthoudend zijn in hun samenstelling van melanges. Zo houden ze vast aan melanges van arabica en robusta bonen. De Italianen maken wel melanges van 100% arabica bonen, maar dan is dat alleen omdat het buitenland daar om vraagt.

Op de beurs hebben we ook Fairtrade en biologische koffie gezien en geproefd. Wij zijn druk bezig met een aantal branderijen die een dergelijk product op de markt brengen. Wij hopen op zeer korte termijn een Fairtrade of biologische koffie aan ons assortiment toe te voegen. Wat tenslotte erg opvalt is dat wij in Nederland in een café uitgebreid gaan genieten van een espresso, cappuccino of café macchiato, terwijl de Italiaan koffie aan de bar drinkt en voor je het weet is hij of zij al weer vertrokken uit het café.

Er valt nog genoeg te ontdekken in de koffiewereld dus wat ons betreft zijn dit soort reisjes zeker voor herhaling vatbaar!

Caffè Mio
November 2010

Espressodag in Laren Koffie wordt waarschijnlijk duurder
Espressodag in Laren
Koffie wordt waarschijnlijk duurder